AMOS LEE – HONEYSUCKLE SWITCHES: THE SONGS OF LUCINDA WILLIAMS

Artiest info
Website
facebook
Label: Hoaglemouth Records / Thirty Tigers

De roots van de 46-jarige Amerikaanse folk-, rock- en soulzanger en songschrijver Amos Lee (echte naam is Ryan Anthony Massaro) liggen in de staat Philadelphia. Na een korte carrière als onderwijzer en barman in concertzalen leerde hij zichzelf op akoestische gitaar spelen en speelde hij ook even op basgitaar mee in een lokaal groepje. Toen vastgesteld werd dat hij ook heel goed kon zingen werd hij gevraagd om het voorprogramma te verzorgen voor o.a. Mose Allison en B.B. King. Op die manier kwam hij in 2004 in contact met zangeres Norah Jones die zijn interesse in soulmuziek had gezien en hem uitnodigde om haar voorprogramma te doen tijdens haar wereldtournee. In 2005 werd aan hem dezelfde vraag gesteld om bij optredens net voor Bob Dylan het podium te betreden.

Lee Alexander, de bassist in de begeleidingsband van Norah Jones, nodigde hem in 2005 uit in zijn opnamestudio waar hij het titelloze debuutalbum van Amos Lee producete en waaraan Norah Jones en enkele van haar bandleden ook hebben meegewerkt. Het volgende jaar bracht een tweede album “Supply And Demand” voort en in 2008 verscheen album nummer drie “Last Days At The Lodge”. In 2011 kwam zijn vierde plaat “Mission Bell” op de markt waaraan o.a. Lucinda Williams, Willie Nelson, Pieta Brown en Sam Beam (‘Iron And Wine’) als gastvocalisten meewerkten. Lucinda Williams zong op die definitieve doorbraakplaat mee met Amos Lee op het nummer “Clear Blue Eyes”.

Het betekende de start van een internationale carrière voor Amos Lee die tot eind 2022 nog vijf andere platen heeft uitgebracht waarvan “My Ideal: A Tribute To Chet Baker Sings” de laatste release was. Dit jaar besloot hij om opnieuw een muzikaal eerbetoon op te nemen, deze keer door middel van de liedjes die hij selecteerde uit het uitgebreide repertoire van Lucinda Williams. De eind november uitgebrachte plaat “Honeysuckle Switches: The Songs Of Lucinda Williams” bevat twaalf liedjes die allemaal door Lucinda zelf werden gecomponeerd en opgenomen op haar vroegere platen.

De tracklijst van dit album kunt u hieronder vinden, zodat wij ons hier kunnen concentreren op de speciale stijl waarin Amos Lee deze uitstekende songs heeft ingezongen. Zo valt de akoestische versie van het nummer “Fruits Of My Labor” al meteen op aan het begin van dit album dat begint met de song “Are You Alright” uit de Lucinda Williams-cd “West” uit 2007, een lied dat u op de bijgevoegde eerste audiovideo kunt beluisteren. Een andere eveneens beklijvende versie van het liedje “Sweet Old World” krijgt u te horen op de tweede audiovideo.

Ook het wondermooie nummer “Greenville” dat Lucinda Williams en Emmylou Harris samen hebben ingezongen voor het album “Car Wheels On A Gravel Road” krijgt op deze ‘tribute’-plaat een heel knappe coverversie van Amos Lee. Hij selecteerde voornamelijk folk-, country- en bluesliedjes uit het Lucinda Williams-repertoire die op het uitstralen van gevoelens en emoties mikken en die hij in zijn typische soulstijl uitstekend kan coveren. Qua instrumentale ondersteuning bij deze songs blijft het gedurende het hele album eerder sober, vaak enkel met uitsluitend akoestische gitaar, soms met wat piano of orgel extra en altijd met uiterst zacht gezongen backing vocals.

Lucinda Williams heeft in haar carrière heel veel hartverscheurende songs gecomponeerd en dat bleek ‘Gefundenes Fressen’ te zijn voor Amos Lee die uit die stijl de liedjes “Compassion”, “Everything Has Changed” en de drie songs “Little Angel, Little Brother”, “I Envy the Wind” en “Bus To Baton Rouge” uit Lucinda’s prachtige cd “Essence” heeft gekozen om er zijn gepersonaliseerde versie van te brengen op dit uitstekende nieuwe album.

(valsam)

 

TRACKLIJST:
1. Are You Alright
2. Fruits Of My Labour
3. Get Right With God
4. Compassion
5. Everything Has Changed
6. Born To Be Loved
7. Greenville
8. Little Angel Little Brother
9. Sweet Old World
10. I Envy The Wind
11. West
12. Bus To Baton Rouge